10 Aralık 2015 Perşembe

Yüksek Lisans Tez Savunma Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Herkese merhabalar. Bugünki dersimizde Yüksek lisans tez savunması hakkında olacaktır.Öncelikle şunu belirtmeliyim ki tezin yazılmasının her aşamasına emeğini koymuş arkadaşlar hiç bir zaman bu mülakat sınavından korkmasın. Hatta bu sınav, tez sahibi arkadaşın alanına daha farklı bakmasına ve kendine olan güvenin daha da artmasına neden olacaktır. Şimdi mülakat sınavına giden yolun nasıl şekilleneceği hakkında bildiklerimi sıralamaya çalışayım.

Arkadaşlar Yüksek lisans tez savunma mülakatı, doktora tez savunma mülakatı kadar ağır geçmemektedir. Tez danışmanınız tezin savunmaya elverişli hale geldiğini belirttikten sonra jürinin belirlenmesi, tezin çoğaltılıp jüriye gönderilmesi ve en sonunda belirlenen uygun tarihte mülakatın gerçekleşmesi bu sürecin aşamalarıdır. Mülakat odasının belirlenmesi önemli bir husustur. Genellikle bu tür mülakatlar tez hocalarımızın odasında ve yahut farklı bir bölüm hocasının odasında gerçekleştirilir. Devamlı ziyaret ettiğimiz bir odanın olması daha makuldur. Hem ilişkiler sıcak gerçekleşir hem de tez savunma sınavında bulunan hocalar arasında sıcak sohbetlerin oluşması muhtemel olur. Bu durum odada sizin de heyecanınızı azaltacak sohbetlerin meydana gelmesi ve tez ile size sorulacak soruların daha iyi bir şekilde cevaplanmasını sağlayacaktır. Savunma sınavının gerçekleşeceği oda belirlendikten sonra odanın hazırlanmasına dikkat edilmelidir.

Arkadaşlar, tez savunmasına girmeden önce şunu bilmelisiniz, bu savunmada tezin konusu anlatılmaz, bu konu hakkında sunum yapılmaz, tez baştan sona anlatılmaz. Bunun yerine neden bu konu seçildi, bu konunun belirlenmesinde rol oynayan sorunsal neydi, literatür taraması yapılırken ulaşa bildiğimiz kaynaklar nedir ve ne türdedir? Tezin başlıkları neye göre belirlendi? Tezin yazılması sürecinde hangi metotlar kullanıldı? Bu tez ile hangi alanda hangi eksiklikler doldurulmaya çalışıldı ve tez konusun çalışıldığı alanda süregelen tartışmalar nelerdir gibi sorulara araştırmacının cevap vermesi beklenir. Bu tür sorulara isterseniz farklı materyaller kullanarak cevap verebilirsiniz isterseniz hiç kımıldamadan oturduğunuz yerden de cevap verebilirsiniz. Jüride bulunan akademisyenlerin sorularına kısa ve net cevaplar verirken polemiğe girmekten kaçınılmaya özen gösterilmelidir. Jürideki hocaların tavsiyeleri umursanmalı ve not edilmelidir. Güzel bir renk uyumu içeren fazla aşırılığa kaçmadan bir takım combinlerin giyinilmesine dikkat edilmelidir. Sınava girmeden tezin bir defa okunması ve onunda öncesinden tezin yazılmasında en fazla yararlanılan kaynakların gözden geçirilmesi benim şahsi tavsiyelerim arasındadır.

Arkadaşlar, yukarıda verdiğim bilgiler edindiğim tecrübe ve yaptığım gözlemlerin bir sonucudur. Farklı kişilere farklı gelebilir. Bu nedenle yanlışta olabilir, kesinlik içermez. Umarım yararlı olmuştur. Herkese saygılar diliyorum.


Celal Öney
Gaziantep 2015

3 yorum:

Hizir dedi ki...

Hocam teşekkür ederiz, acaba Tez Öneri Formu (Sosyal Bilimler için) nasıl doldurulur? bu konu ile ilgili de verebilir misiniz.

garabıyık dedi ki...

http://www.portakaltez.com/yuksek-lisans-tezi-hazirlama/

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Excellent article. It is Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking.
English to Afrikaans Translation in Dubai
English to Albanian Translation in Dubai

Popüler Yayınlar