14 Kasım 2015 Cumartesi

Referans Düzenleme Programı Citavi'de Referans Kategorileri Nasıl Düzenleyebilirim?

Kıymetli arkadaşlar, bugün tez yazım programlarının en güçlülerinden biri olan Citavi programının derslerinden birini daha işlemeye çalışacağız. Bu dersimizde Citavi’nin en önemli bölümlerinden biri olan literatür tarama kataloğunun hazırlanması konusunda bilgi vermeye çalışacağım.


Citavi rpgramında iki farklı kategori alanı vardır bunlardan biri litaretür taraması ile elde edilen kaynakların yanında programa manuel olarak girilen kaynakların kategorize edildiği bölümdür. Diğer ise bu kaynakları okurken edindiğimiz notların kategorize edilmesidir. Dersi resimler üzerinde anlatırsam zan ediyorum ki ne demek istediğimi iyi anlayacaksınız.

Geçen citavi derslerimizde programın ne tür bir program olduğu ve ilk projenin nasıl oluşturulabileceiği hakkında bilgiler vermiştim. Citavi programı ile ilk kez karşılaşan arkadaşlar bu dersleri okuyup dönseler iyi olur.




Yukarıdaki resim yeni açılmış bir projenin ilk aşamasıdır. Öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Geçen dersimizde citavi’de proje nasıl oluşturulur konusunu işledik ders sonunda ben bir proje oluşturdum şu an resimdeki eksran görüntüsü bu projenin görüntüsüdür. Siz ilk projenizi oluşturduktan sonra programın ara yüzü değişken olabillir yani yukarıdaki görüntüye benzemeyebilir ama önemli olan bölümlerin aynı olması. Yukarıda oklarla gösterdiğim alanlara dokunarak program arayüzünü çalışma şeklimize göre ayarlayabiliriz.


Citavi’nin sahip olduğu arayüz esnek bir arayüz araştırmacı bu arayüzü kullanırken belli yerlerini kısabilir. Örneğin pdf okuma alanının geniş olmasını istiyorum bunu yukarıdaki oklar ile gösterdiğim sekmelere dokunarak ayarlayabilirsiniz. Yukarıdaki resimde 1 nl alanda göstermeye çalıştığım yer programın referans kategori bölümüdür. Referanslarımızın tümü bu alanda kategorize olur. Bu alandaki kategorileri belirlerken “tezimizi bölümleme” dersini tekrar okursak iyi olur. Buradaki kategoriler aynı zamanda bizim tezimizin ve makalemizin bölümlerini de oluşturacaktır.



Yukarıdaki resimde sadece citavi’nin “referance” bölümünü ilgilendiren kategori bölümünü anlatıyorum. 7 nl ok Referance bölümünde olduğumu gösteriyor, 1 nl okla tıkladığım sekme bana katagorilerimi hemen gösteriyor. 2 nl sekmeye tıkladığım zaman yeni bir pencere açılacak ve bu pencerede “New Category” ve hemen altında “New Sub Category” sekmeleri yer alacak ki bunlar yeni ve alt kategorileri belirtmektedir ekleyip silip ve yeniden ekleyerek alıştırma yapabilirsiniz. 3nl okla göstermeye çalıştığım ve sarı bölüm olarak daha belirginleştirdiğim alanda yer alan oklar ise ekledeğimiz kategorinin alt ve üst kategori olmasını belirliyor bir kategori ismi seçip bu küçük oklar ile oynayıp gözlemlerseniz kategori ağacındaki değişiklikleri fark edebilirsiniz. 4 nl ok ile göstermeye çalıştığım alan bu projede o zamana kadar eklenen her türlü kaynağın toplam sayısını göstermektedir. 5 nl alan ise kategorize edilmemiş kaynakları göstermektedir. 6 nl alanda oluşturduğum kategorileri gösteren bir örnek bir kategori ağacı yer almaktadır.

Konumu belirledim kaynaklarımı kontrol ettim ve bu projemi scapple programında daha da somutlaştırdım ve en son olarak citavi programına geçerek bu kategoriyi hazırladım. Hemen olmadı tabi zaman aldı, normaldir. Hocam kategorileri hemen oluşturmalımıyız? Elbette hayır literatür taraması sürecinde citavi’ye kaynak eklemeleri yaparsın sonra da kategorilerini belirler eldeki kaynakları bu kategorilere göre sıralarsın, herkesin stili farklı. Ben örnek olsun diye hazırladım.


Bu dersimizde Citavi programında kaynaklarımızı (Referance) ekleyeceğimiz kategorileri nasıl oluşturabiliriz sorusuna cevap aradık. Bu bölüm önemli, kategorilerin hiyerarşisini düzenlemek aynı zamanda projemizin bölümlenmesini de yapmak demektir. Tabii ilk projeden programın ustası olamayız ancak bir kaç proje bitirdikten sonra proramı sağlam kullanmaya başlarız. Citavi dersleri devam edecek, bir sonraki dersimize Citavi’ye kaynak nasıl ekleriz sorusuna cevap vereceğim. Şimdilik esen kalın ve bol bol alıştırma yapın.


Celal Öney

Gaziantep 2015

1 yorum:

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Thanks for sharing this knowledgeable blog with us, truly a great informative site. It is very helpful for us. Visit website Here: legal translation uae
Technical Translation Dubai

Popüler Yayınlar