28 Ekim 2015 Çarşamba

Microsoft OneNote, nedir, tez ve makale yazarken ne işimize yarar?

Arkadaşlar herskese selam, gelen bir takım istekler doğrultusunda Microsoft OneNote hakkında ders vermem ve bu programı akademik araştırmalarımızda nasıl kullanacabileceğimiz hakkında yararlı bilgiler oluşturmam yönünde talepler geldi. Bu amaç doğrultusunda OneNote Türkçe derslerine de başlıyoruz.


Öncelikle OneNote nedir? Bu soruya geleneksel cevap vermektense kendim programı öğrenirken elde ettiğim tecrübelerimden yola çıkarak bu programın akademik kariyer yolunda bulunan araştırmacılara gerçekten yararlı olabileceğini söyleyebilirim. Program yapılmış, birçok özellik eklenmiş ama kullanıcı program hakkında kendini geliştirmezse bu program yararsızdır, diyebilir, kanımca bu yanlış bir fikirdir. OneNote akademik camiaa tarafından pek kullanılmaz, bazen hor görülür bazende diğerlerine kıyasla gereksiz bir program söylencesine uyularak merak edilmez. Aslında Araştırmacının vazgeçilmez bir programı olabilir. Bu kanıya derslerimiz süresince tanık olacaksınız. Hadi şimdi program ile neler yapabiliriz sorusuna cevap vererek OneNote derslerine başlayalım.

OneNote, microsoft office ile gelen bir programdır. Hepimiz office programını ki özellikle 2007-2010 sürümünü kurduğumuzda genellikle bu programda kendiliğinden kurulur. Program genelde not alma programı diye geçer, gerçektende öyle ama bir takım özellikler sayesinde diğerlerine fark atar.

Not almak bir araştırmacının vazgeçilmez uğraşlarından biridir. Alıan bu notların güzelce sınıflandırılması ise önemi bir zaman kaybının önüne geçer. Ayrıca alınan notların türkçe imlasına göre olması ve yanlışların worddaki gibi altı kırmızı çizgili bir şekilde tespit edilmesi araştırmacıyı notları düzenlemede dile uygun hale getirmede vazgeçilmez yardımcı özelliklerdir. Onenote programı bu ihtiyaçlarımıza cevap verir hatta daha fazlasına. Araştırmacının ihtiyaçları artıkça Onenote programının da bu ihtiyaçlara karşılık verme imkanına sahip olması bu programı en önemli yardımcımız haline getirmektedir. OneNote, araştırmacının çalışma şekline göre değişkenlik gösterir. Burada önemli olan araştırmacıdır, onun çalşma stili ve programı kullanma yeteneği araştırmacıya programın özelliklerini esnetmesine yardımcı olur.

OneNote, akademik eserlerin kaydedildiği bir kaynakça düzenleme programı değildir. Onun işi not defteri meydana getirmektir. Arşatırmacı da aranılan en önemli iki özellik okuma ve yazma eylemidir. One note yazma eyleminde ben varım diyor, yeterki kullanmasını bilelim.

Örneğin 15 sayfalık bir makale okuyoruz, tespit ettiğimiz en az 5 yerden yorumlama yapmamız gerek, önce dersini verdiğim Mendeley programı da bu iş için kullanılır ama Onenote bu işe dah çok yatkındır. Her araştırmacının özet çıkarma ve yorumlama teknikleri farklıdır. Bu süreçte notlar çıkartılır karalamalar yapılır resimlere veya diğer materyallere bakılarak en son kendi cümleleriyle yorumlama yapılır. Bunun için epey kağıt harcanılabilir. Sadece bir eser için bir çok not çıkartılması gerekir ve bu notların bu eserin yanında notların alındığı bölgede olması gerekir ki araştırmacı ne yaptığını görebilsin. Bu saydığımız özelliklerin hepsinin derslerini anlatmaya çalışacağım. Aşağıdaki resimde ne demek istediğimi anlamanız için bir ipucu veriyorum.



Yukarıda bir makaleye yönelik not alma çalışmasını gösrüyorsunuz. 1 nl okla özet çıkarılan alan 2 nl okla bu özete kendi cümlelerimlerimle yazdığım yorumu görüyorsunuz. 3 nl okla da makaleden çıkardığım diğer yorumların başlıklarını görüyorsunuz, 5 nl alanda yapılan yorumun başlığı yer alıyor, 6 nl alnda çalıştığım makale için ayırdığım sekmeleri görüyorsunuz aldığım notları bu sekmelerin altına gönderiyorum 4 nl alanda çalıştığım makaleleri 7 nl alanda not çalışması yaptığım makalenin yazarını görüyorsunuz. Program gerçekten güzel ve kullanışlı. OneNote derslerine devam edeceğim. Herkese kolay gelsin.


Celal Öney

Gaziantep 2015



3 yorum:

MENAMİ dedi ki...

HOCAM VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER. ÇOK FAYDALI.ALLAH RAZI OLSUN. BİR ŞEY SORMAK İSTİYORUM BENİM İNDİRDİĞİM ONENOTEDA ALT SAYFA AÇAMIYORUM. BUNUN SEBEBİ NEDİR? İYİ ÇALIŞMALAR

Unknown dedi ki...

Bunun sebebi oldukça basit. Yeni açtığınız sayfayı sağa doğru çekiniz.

Legal Translation Company in Dubai dedi ki...

Nice post! This is a very nice blog that I will definitely come back to more times this year! Thanks for the informative post.

legal translation services
certified translation

Popüler Yayınlar