24 Ekim 2015 Cumartesi

9 adımda Mendeley ile PDF dosyalarını okumak.

Herkese selam arkadaşlar, bu dersimizde mendeley türkçe derslerinden biri olacak olan mendeley PDF viewer ile programa eser künyelerinin yanında eklediğimiz pdf dosyalı kaynaklarımızı, nasıl değerlendireceğimizi öğretmeye çalışacağım.
Kaynaklarımızın künyelerini mendeley programına eklerken ayrıca pdf veya internet veya word sayfası gibi eklentiler de varsa onu da kaynağımıza eklememiz mümkündür. Alttaki resimde eklediğim bir kaynağın var olan pdf dosyasını da aynı kaynağa eklediğimi gösteren bir görüntü var. Kaynağımızı fişlerken aynı zamanda kaynağa pdfsini de eklemek onunun da sınıflandırılması anlamına gelmektedir ki bu da bizim işimizi oldukça kolaylaştıracaktır.



1- kaynağımı eklerken 1 numaralı okla gösterdiğim alana eğer kaynağımızın pdfsi varsa onuda bu alana ekliyoruz

2- kaynağıma eklenen pdf dosyası aynı zamanda mendeley programının biblografya kısımı dediğimiz ön kısımda da hemen belirgin olur. Bu bölüme baktığımızda hangi eserin dosyasının var olup olmadığını hemen görebiliriz.

Not: 2 numralı ok ile gösterdiğim alanda bulunan pdf simegesinin üzerine iki defa tıkladığımızda programın pdf okuma, düzenleme ve işaretleme bölümü kendiliğinden aynı programın içinde açılacaktır. Şimdi de o bölümü hazırladığım resim üzerinde incelemeye çalışacağım.


Resimde eklediğim numaralara göre açıklama yaparsam sanırım daha yararlı olacaktır.


  1. Bu alan pdf dosyamızda üstünü veya altını çizdiğimiz (highlight or Annotate) bölümlerin hazırlanmasında kullandığımız bir araçtır. Eğer kaynağımıza eklediğimiz pdf dosyası seçilemeyecek bir formatta hazırlanmamış ise daha doğrusu hepsi resim ise mouse ile seçilemez bu nedenle seçim işini 2 numaralı ok ile gösterdiğim alandan dikdörgen seçim aracını Rectangele toolu seçerek yapıp seçimimizi çizebileceğiz.
  2. Bu araç sayesinde pdf dosyamızın istenilen bölümlerini seçerek renklendirebiliriz.
  3. Seçtiğimiz bölümlere notlar ekleyebiliriz. Bu notlar aynı zamanda sağ tarafta yer alan bölümde otomatik olarak da yer almaktadır.
  4. Bu bölüm eseri okurken not almamızı sağlar ekdiğimiz notların yazım denetimini yapmaz, bu nedenle buraya yazdığımız yazıların denetimini kendimiz yapmak zorundayız. Bu bölgeye eklediğimiz notlar eserin notları olacağından her ne zaman eseri çağırdığımızda eklediğimiz notları da çağırırız. Bu durum eseri okurken ne kadar yararlandığımız hakkında bir fikir verirken aynı zamanda eserden mümükün olduğu kadar da yararlanmamızı sağlamaktadır.
  5. Bu alanda eseri okurken eklediğimiz not kutularının eklenme zamanına göre düzenlendiği alandır. Bu alana eklediğiniz her türlü yazı aynı zmanda programın aramalarında da çıkar.
  6. Eklediğimiz not kutucuklar
  7. Eseri okurken yaptığım seçimler
  8. Bu bölüm önemli burada eseri okurken notlarımızı yazabiliriz küçük bir yazı tahtası gibi düşününün önce söylediğim gibi buraya eklenen notlar yazım denetimine tabi tutulmaz yaptığımız yanlışlar düzeltilmez.
  9. Sarı alan olarak belirlediğim yerde yer alan araçlar ile pdf dosyalarımızı istediğimiz şekilde kullanabiliriz.

Arkadaşlar mendeley pdf viewer olarak geçen mendeley programının pdf okuma bölümünü anlatmaya çalıştım. Umarım yararlı olmuşumdur.



Celal öney, Şanlıurfa 2015

2 yorum:

Selim dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Selim dedi ki...

Detaylı bilgiler için teşekkürler. Tezimle ilgili kaynakları toplayarak okumaya başladım ve gerekli yerleri Word'e yazıyorum. Bu arada Mendeley'den haberdar oldum. Sorum şu: Daha önce bazı pdf ler üzerine notlar almıştım. Mendeley'i kurduktan sonra, Mendeley bu notlar içinde arama yapabilir mi?

Popüler Yayınlar