21 Ekim 2015 Çarşamba

8 Adımda Mendeley Kütüphane ağacı

Arkadaşlar, bugün mendeley programının kütüphanesinin nasıl oluşturacağımızı anlatacağım ve bir resim üzerinde kütüphane ağacı dediğim guruplamaları nasıl yapacağımızı belirteceğim hadi başlayalım.Arkadaşlar herkese merhaba. Bugün Mendeley programını öğrenmeye devam edeceğiz.
Mendeley programı olan Mendeley Desktop uygulamasını sitesinden indirdikten sonra kuruyoruz. Daha öncede belirtiğim gibi programı kurmadan Mendeley sitesine üye olup kendimize bir hesap açmamız gerekecek. Kullanıcı adı ve şifremizi aklımızda tutarak programın kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Program bilgisayarımıza kurulduktan sonra açılmak için bizden bu bilgileri isteyecek ve kendi sitesinde bizim için bir alan oluşturarak bizden ekleme yapmamızı bekleyecek artık.

Araştırma yapmadan önce kaynakları guruplamamız gerekeceğinden birçok klasör oluşturmamız gerekecek hatta iç içe klasörler. Programa eklediğimiz makale kitap künyelerini öyle gelişi güzel eklemeyelim; zamana, mekana ve benzeri kriterlere göre sınıflandıralım ki tekrar o kaynağı aradığımızda çabuk bulalım. Bu nedenle ilk önce konumuzun ana hatlarını yapalım (Outlining) sonrada ana klasörlerimizi oluşturalım. Internetten topladığımız kaynakları bu klasörlerin içine dahil edelim. Daha sonra klasörleri istediğimiz gibi azaltıp yada iç içe klasörler yaparak daha ayrıntılı çalışabiliriz.

Mendeley programı internette bulduğu kaynakları yada sizin ekledediğiniz kaynakları (ki eğer önceden şu klasör diye belirtmemişseniz) ilk olarak My Library denilen ana klasöre ekler. Siz eklenen bu kaynağı mause ile sürükleyerek istediğiniz klasöre ekleyebilirsiniz. Şimdi size resim üzerinde anlatmaya çalışacağım. Programın sol tarafında hemen gözümüze çarpan bir pano yer alacak işte burası bizim hazinemiz neler içeriyor bir bakalım

Mendeley Kütüphane Ağacı

  1. All Documents: burası kütüphanemizin ana klasörüdür, programa eklenen tüm kayıtlar bu kalsördedir. Eğer buradan başka bir klasöre eklersek bile buradan eksilmez. Kütüphanede bir rafdan kitap alıp diğer rafa koyduğunzda kitap eksilir mi? Öyle düşünün.
  2. Recently Added: en son eklediklerinize göz atmak isterseniz bu sekmeye tıkladığınızda en son ne eklemişseniz o an karşınıza çıkar
  3. Recently read: program içerisinde kaynakları okuyabilirsin hatta bu okundu şu okunmadı gibi sınıflandırma yapman mümkün bu özelliklere sonra değineceğim. Eğer bu özelliği kullanarak sınıflandırdığın makaleler veya kitaplar varsa onları hemen ayıklayarak sana gösterir.
  4. Favorites: hoşuna giden kaynaklar vardır onları favori yapıp ekrana daha hızlı çağırabilirsin
  5. Needs Review: diyelim ki bir kaynağı okudun anlamadın yada az anladın ve bu kaynağın tekrar gözden geçirilmesini istiyorsun işte burada bu sekme tekrar gözden geçirmek istediğin kaynakları hemen karşına getirir.
  6. My publications: İnşallah seninde kendi çalışmaların olur, yazıların olur ve kitapların olur eğer bunlar varsa ve onlarıda programa dahil ettiysen ve sınıflandırmada my publication özelliği kazandırdıysan bu sekmeye tıklayarak hemen ulaşabilirsin
  7. Unsorsted : bu sekme ekleyip fakat nereye ait olabileceği hakkında henüz bir karar vermediğimiz kaynakları görmek için kullanılır.
  8. Klasörleri görüyorsunuz hepsini kendim yaptım hatta iç içe klasörler açarak kaynaklarımı klasörlere dağıttım yarın araştırma yazısını yazarken her konu ile ilgili epey kaynağım olacak.

Arkadaşlar, anlamadığınız yer olursa yorum bırakın en kısa sürede ulaşacağım.Herkese kolay gelsin.

Celal Öney

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar